Vajon mióta léteznek a játékmackók? gondoltad volna, hogy egy amerikai elnökről kapta a nevét? Mennyit érnek a legdrágább mackók? És vajon mi lesz a sorsa a Csillagvárban “raboskodó” 500 medvének?

A játékmackó (angolul Teddy Bear) 1902 novemberében a legenda szerint Theodore (Teddy) Roosevelt amerikai elnökről kapta nevét. 1902 novemberében történt, amikor az elnök a Mississippi–Louisiana-határvita rendezésére összehívott konferencián vett részt, és két ülés között a helyi kormányzó, Andrew H. Longino meghívására elment a közeli erdőségbe, a tiszteletére rendezett vadászatra.

Az összes részvevő elejtett valamilyen vadat, Rooseveltnek azonban semmit sem sikerült puskavégre kapnia, ezért vadászai befogtak egy fekete medvebocsot, majd egy fához kötözték, hogy Roosevelt lelőhesse.
Az elnök azonban felháborodott a sportszerűtlen ötleten, nem volt hajlandó kioltani a kimerült, halálra rémült bocs életét, és utasítást adott azonnali szabadon bocsátására.

Másnap, a Washington Post 1902. november 16-i számában megjelent egy cikk, mely beszámolt az esetről, illusztrációként pedig Clifford Berryman karikatúrája szerepelt. A kép aláírása – Határvonalat húzva Mississippiben – éppen arra a politikai vitára utalt, melynek során az elnök rendezte a két szomszédos állam, Mississippi és Louisiana határvitáját. Ennek köszönhetően a rajz összetett, szimbolikus jelentés hordozott, ami nagy érdeklődést váltott ki.

Egy Morris Mitchom nevű brooklyni cukorkaboltos is látta a rajzot, és olyannyira megihlette, hogy készített egy faforgáccsal kitömött, cipőgomb szemű plüssmackót, amit kitett a kirakatába. Az üzletet megostromolták a vevők, a rendkívüli üzleti érzékkel megáldott Mitchom pedig gyorsan átnyergelt a cukorkáról a játékra.

Morris küldött egy példányt az elnöknek is, és arra kérte, hogy hadd viselhesse becenevét a mackó, amihez Roosevelt hozzá is járult. Így született meg a Teddy bear, ami alkotójának is páratlan sikert és jólétet hozott. A jószágokat azonnal elkapkodták a vásárlók, így 1913 februárjában sorozatgyártásba kezdtek és több nagy áruházban is értékesítették a kedves portékát.

A vállalkozásából hatalmas világcég nőtte ki magát. Az üzlet olyannyira fellendült, hogy 1907-ben megalapították az Ideal Toy Corporation nevű játékgyárat, amit több név- és tulajdonosváltás után ma is működik, és a Hasbro tulajdonában van.

Szintén 1902-ben a híres plüssállat készítő, Margarete Steiff unokaöccse, Richard Steiff is előállt egy különös ötlettel: plüssből készítsenek játékmackót, melynek mozgatható végtagjai és üvegszemei vannak. Margarette igen szkeptikus volt az esetlen és meglehetősen drága jószágokkal kapcsolatban, ami érthető is, hiszen virágzó üzletük viszonylag olcsó filcállatokra épült.
Kezdetben valóban idegenkedtek a kedves és élethű játékállatokhoz szokott németek a mackótól, és úgy tűnt, Steiffék nyakán marad a háromezer legyártott mackó. 1903-ban, a lipcsei vásáron azonban fordulat történt, igaz, a sikerhez kellett egy amerikai, aki felvásárolta a teljes készletet, és ezzel a német játékmackók meghódították az amerikai piacot.

Az 1904-es St. Louis-i világkiállításon már tizenkétezer jószágot adtak el, és a mackók elnyerték az aranyérmet, illetve a világkiállítás nagydíját is.

A mai napig heves vita tárgya, hogy az amerikaiak vagy a németek fejéből pattant-e ki elsőként a Teddy maci ötlete. Egyesek úgy vélik, hogy Steiffék csak másolók, és a Teddy macik valódi szülőhazája Amerika. A Teddy maci eredetének eldöntését tovább nehezíti, hogy német társához hasonlóan az amerikai Teddy is 1903-ban tűnt fel a játékpiacokon.

A világon a felnőttek 40%-ának élete végéig megvan a gyerekkori játékmackója. Egy teddy maci túlélte a Titanic katasztrófáját, gazdája Gaspare Gatti sajnos nem. Emlékezzünk meg a legkisebb Teddy maciról: az egy 8,5 mm magas macika, amelyet a halifaxi (Anglia) Lynn Lumb készített.

Dalok, magazinok, kitüntetések születnek a macik jóvoltából, rengeteg embernek lett kabalája a játék. Egy idő után megjelennek a különböző típusok (bólogató, fekete stb.) is.

A Christie’s centenáriumi aukcióján 2002. decemberben 3-án több mint 380 Teddy Bear ritkaság kerül kalapács alá 150 és 30000 font közötti áron.

Egy angol család augusztusban hirdetett meg egy mackót az eBayen, amiért nem kevesebb, mint 1320 fontot, azaz körülbelül 562 ezer forintot kaptak. Ha azt hiszed, hogy drága volt, tévedsz, ugyanis a Jack névre hallgató szőrmóknak különleges története van! A játékot gyászmedvének szánták olyan gyerekek számára, akik a Titanic katasztrófájában elvesztették a szüleiket, ami azt jelenti, hogy Jack idén ünnepelte a 103. születésnapját!

maci ehhez képest még mindig egészen jó állapotban van, ugyan elvesztette már a füleit, valamint egy lábát is, de még mindig medveformájú, pedig nyilvánvalóan jó néhány generáció játszhatott már vele. Joggal gondolhatnád, hogy ezzel Jack kiérdemelte a világ legdrágább medvéje címet, de tévedsz! A rekordot egy Oggie nevű fehér plüssmaci tartja, akit 2350 fontért, azaz kicsivel több, mint egy millió forintért adtak el a neten.

Őt követi (Jack után) egy négytagú, egyedi kiadású medvecsalád 511 ezer forintért, illetve egy vörös panda, akit 381 ezer forintért adtak tovább. A Mr. Chips névre hallgató teddy bear zárja a különleges sort, aki 277 ezerért talált új gazdára.

2016-08-03_13-03-45_551_8271_FB

A Csillagvárban mintegy 500 medve “raboskodott” mindez idáig.

Nálunk, a Csillagvárban mintegy 500 darab különféle mackót lehetett látni. Mindegyikük más-más eredetű és korú volt. A kiállítás 2018-ban megszűnik, hogy átadja helyét a Hagyományos Vadászati Módok tárlatának, de játékmackók története itt nem ér véget.

Némi szellőztetés és mosakodás után új gazdákhoz kerülnek a mackók. A régebbi, muzeális darabok a keszthelyi Belvárosi Múzeum játékgyűjteményét gyarapítják. A többiek pedig kisgyerekekhez kerülnek, kórházakba, csecsemőotthonokba.

Erről készült a Keszthelyi Híradó riportja:

5964 View

Szólj hozzá!